Házi és lovardarend
A szabályok betartása mindenki számára kötelező
A lovaglás és  a lovakkal kapcsolatos bármely tevékenység fokozottan veszélyes, ezért a balesetek elkerülése érdekében az alábbi szabályok melyek mindenkire aki a lovardában és a lovarda területén tartózkodik, kötelező érvényűek.


Alapvető szabályok:
A lovarda területén tilos a dohányzás (csak az arra kijelölt helyen lehet dohányozni). Ittas állapotban senki sem tartózkodhat a lovardában. A lovarda területén csak a munkavégzésre használt autó közlekedhet. A széna és a szalmabálákra felmászni TILOS ÉS ÉLETVESZÉLYES. Lovaglás oktatásakor minden nemű rendzavarás TILOS.  Kutyát csak pórázon lehet a lovarda területére behozni, de a pályára bevinni vagy beengedni tilos.A lovas pályát csak a lótulajdonosok vagy a lovaglást befizetett személyek használhatják.Hozzátartozók, gyermekek biztonsági okok miatt a kijelölt területen tartózkodjanak. A gyermekek felügyeletéért az őt odahozó felnőtt a felelős.A lovasbalesetek többsége nem lóról esés következménye; legkiszolgáltatottabb helyzetben a ló közelében álló ember van. A leggyakoribb veszélyforrás: a ló rálép az ember lábára. Emiatt fontos, hogy a lovas (ha még nincs csizmája) kemény felsőrészű bakancsot hordjon. Mezítláb, papucsban, szandálban ne menjünk ló közelébe.

Az istállók a lovak pihenésére szolgáló helyiség, ennek megfelelően kell viselkedni, tilos hangoskodni,szaladgálni, a lovak nyugalmát bármivel megzavarni. Az előkészített takarmányból a lovakat etetni tilos, az kizárólag a személyzet feladata. A lovak előkészítése a lovagláshoz, - a lóápolás a belső udvaron, a szerszámozás a boxban történjen, csak tapasztalt és gyakorlott lovas szerszámozhat az udvaron. Lovat felszerelve a boxban hagyni csak akkor lehet ha a kantárszárat rögzítjük, hogy ne lépjen bele a ló, a hevedert pedig lazán bekapcsolva kell tartani. Kötőféket a ló fején hagyni veszélyes (beakadhat), ezért TILOS. A ló lábán ne hagyjuk a lábvédőt, munkafáslit, elszoríthatja a ló lábát és sántaságot okozhat. Ne hagyjunk a lovak által elérhető helyen semmilyen felszerelést, megrághatják, összetaposhatják. A lovak patáját minden kihozatal előtt kaparjuk ki, ezzel ügyelve a rendre és a tisztaságra.

Lovaglás előtt a lóápoláshoz használt keféket, rongyokat tegyük vissza a helyére, ugyanez vonatkozik a lovaglás után levett nyeregre és kantárra. A zablát használat után mindig mossuk le. Patamosó használata után azt mindig takarítsuk össze, főként ha a ló trágyázott, ill. patáját ott tisztítottuk ki.

A nyerges használatakor fokozottan ügyeljünk a rendre és a tisztaságra. Az előlhagyott tárgyakért a lovarda felelősséget nem vállal.

Futószárazni az arra kijelölt helyeken lehet, ha ezek foglaltak a pályát is lehet használni, természetesen az ott lovaglók beleegyezésével és zavarásuk nélkül.

BÉRLÓTARTÓKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A bértartási szerződés megkötésekor át kell adni a lóútlevél másolatát a tulajdonjog és a ló megfelelő egészségi állapotának igazolása céljából és be kell tartania a szerződésben foglaltakat. A bértartónak meg kell adnia saját telefonszámát, esetleg más elérhetőségét. Amennyiben nem a lovarda állatorvosát bízza meg a különböző állatorvosi feladatokkal. úgy a saját állatorvosának telefonszámát vagy más elérhetőségét. Takarmányozással kapcsolatos kérdésekben minden esetben egyeztetni kell a lovarda vezetőjével. Egyénileg senki nem adhat zabot illetve szénát a lónak. Ha a tulajdonoson kívül más is lovagolhatja a lovát azt jelezni kell a lovarda vezetőjének.
Oktatási és bármely vállalkozói tevékenységet a lovarda területén csak a lovardavezető beleegyezésével lehet folytatni.


LÓSZÁLLÍTÁS

Mindenkinek kötelező bejelenteni ha elszállítja a lovát, dátum, hely és időtartam megjelölésével. Lószállítás esetén a fel-le pakoláshoz olyan helyet használjunk ahol ezzel senkit nem zavarunk, problémásabb lovak esetében mindig kérjünk segítséget. A lószállítás időpontját úgy válasszuk meg, hogy azzal senkit ne zavarjunk meg.
TEREPLOVAGLÁS

A tereplovaglás kifejezetten veszélyes lovaglási mód, ahol a lovak számára mindenféle "ijesztő" dolgok történnek pl: kutyákat sétáltatnak, traktorok,quadosok, motorosok közlekednek, fácánok hirtelen felrepülnek, szarvasok, őzek, vaddisznók hirtelen feltűnnek... stb. Ezért csak és kizárólag tapasztalt és ügyes lovasok vehetik ezt a szolgáltatást igénybe, akik nem félnek a lótól ilyen helyzetekbe, határozott viselkedésre képesek. A lovak váratlan események alkalmával "megugorhatnak, hírtelen elléphetnek, elindulhatnak vágtában, bakolhatnak.stb. Gyermekek tereplovaglásához a kobak viselésén kívül a védőmellény használata is kötelező.

NYITVATARTÁS

Lovardánk reggel 8 és 19 óra között tart nyitva az ettől eltérő időpontba történő használatot a személyzettel kell egyeztetni.

LOVAK NÉHÁNY FONTOS TULAJDONSÁGA, MELYEKET FIGYELEMBE KELL VENNI

A lovaglás, a lóval való bánásmód bizonyos kockázatokkal jár, a lovaglás veszélyes üzem, ahhoz, hogy a fokozott elvárásoknak megfeleljünk fontos hogy betartsuk a szabályokat és tartsuk is be őket. Ha valamiben nem vagyunk biztosak ne szégyelljünk segítséget kérni az oktatótól ill. a tapasztaltabb lovasoktól. A ló csordaállat, szüksége van társaságra, egyedül általában nyugtalanabbak, jobban figyelnek a külvilág ingereire, keresik társaikat. Másik ló társaságában érzi magát biztonságban. Mivel csordaállat egymás között kialakítanak egy rangsort is, melyet többnyire erőszakmentesen alakítanak ki egymás között. Ebben a rangsorban az embernek mindig első helyen kell állnia, melynek kialakítása ne erőszakkal (mert az újabb erőszakot szül), hanem határozott, nyugodt fellépéssel és következetes bánásmóddal történjen.

A ló menekülő állat , kitűnőek az érzékszervei, nagyon jó a megfigyelőképességük, ezért általában a lovasnál előbb vesznek észre dolgokat. A vadon élő lovak egyetlen hatékony fegyvere a ragadozókkal szemben a menekülés, ebből adódik, hogy a megijesztett ló első reakciója a menekülés. Ezért nem szeretik a számukra szűk helyeket, ha ilyen helyre kerülnek és onnan menekülnek nem törődnek az emberrel. Kérjük, hogy a lovak közelében mindig kerüljük a hirtelen mozdulatokat, a ló felé mindig nyugodtan és határozottan közelítsünk, lehetőleg ne egyenesen szemből, hanem mindig egy kicsit oldalról. Az istállóban is mindig nyugodt, határozott szavakkal hívjuk fel magunkra a figyelmet és csak akkor menjünk be hozzá ha már észre vett bennünket. FIGYELJÜK A LÓ REAKCIÓIT. A hátracsapott fül általában harapásra figyelmeztet. Ilyenkor is mindig nyugodtan és határozottan viselkedjünk. A ló által érzékelt félelem (amit minden esetben megérez) csak fokozza balesetveszélyes reakcióit. Nem szabad kapkodni ,határozottan, nyugodtan, csendesen kell viselkedni. Soha ne kerüljünk hirtelen a ló háta mögé, mert ijedtében kirúghat, főleg boxban ahol nem tud menekülni. Ha hátulról közelítünk mindig hangosan kell szólítani (nem a neve a lényeg, hanem az hogy észrevett minket). Minden lónak külön egyénisége van, melyet igyekezzünk kiismerni és a velük való bánásmódot ennek megfelelően kialakítani. Igénylik és meghálálják a szeretetet, a törődést, durva, goromba bánásmód esetén hamar elvadulnak. Lényeges, hogy a ló számára mindig egyértelműek legyenek a lovas elvárásai, kívánságai, mozdulatai. FONTOS A VELÜK VALÓ FOGLALKOZÁS SORÁN A TÜRELEM ÉS A KÖVETKEZETESSÉG.


A LOVAGLÁS KOCKÁZATAI ÉS A LOVARDAI KÖZLEKEDÉS EGYÉB FONTOS SZABÁLYAI

A pályák bizonyos részein a lovak figyelmét elvonó dolgok lehetnek, pl mozgó autó, traktor, ezek zaja, mozgása, szomszédos területeken folyó munkálatok, munkagépek zaja. A lovak könnyen "felhúzzák" egymást, ilyenkor nagyobb távolságot kell tartani, az ijedező lovakra nagyobb figyelmet kell fordítani. Ne csak magunkkal legyünk elfoglalva, hanem mindig figyeljük a többieket is, ügyeljünk egymásra, különös tekintettel a kezdő lovasokra, legyünk előzékenyek a többi lovassal szemben.
A lóról való esés reális kockázata a lovaglásnak. Rettegni azonban nem kell, az eséseknek csak nagyon ki százaléka végződik sérüléssel. Elkerülésének legegyszerűbb módja, ha feltétel nélkül megfogadjuk az oktató tanácsait. Az esés csökkenthető a biztonságos, fix ülés elsajátításával, a ló idegességét kiváltó okok elkerülésével. Eséskor fontos a ló elengedése, lábunkat soha ne tartsuk tövig a kengyelben (ez az egyik leg balesetveszélyesebb és leg helytelenebb ülés). A helyes és szabályos, ezáltal leg biztonságosabb ülést csak az oktató állandó jelenléte és instrukciói által lehet megtanulni. Kezdő lovas számára az ülj fel a lóra és irány a terep elfogadhatatlan viselkedés egy korrekt lovarda számára. Ezeket a helyeket, lovardákat lehetőleg messze ívben kerüljük. A helyes ülés elsajátításának ideje nagymértékben függ a lovas személyiségétől, határozottabbak , heti 2-3 alkalommal lovaglók biztonságosabban tudják elsajátítani. Fontos a rendszeresség, a gyakorlás, amely általában minden sportág alapja. A lóval való bukás ritka dolog, leginkább ugrásnál fordul elő, ilyenkor közvetlen cél, hogy minél gyorsabban, minél messzebb kerüljünk a lótól. A FEJSÉRÜLÉSEK ELKERÜLÉSE ÉRDEKÉBEN LEHETŐLEG HORDJUNK KOBAKOT, ajánlott még a védőmellény használata.
  Különösen fontos, hogy ne lépjünk be sem lóval sem ló nélkül meglepetésszerűen a pályára mert ez balesetveszélyes ránk és a pályán lovaglók számára is.
A „HELYET KÉREK” kifejezést használva (jó hangosan és érthetően) és az „ENGEDÉLY MEGADVA” ill. ,,SZABAD” választ megvárva léphetünk csak be a fedett lovardába.
Legyünk figyelmesek és udvariasak (a kinti pályákhoz hasonlóan) a társainkkal a fedett lovardában is, vigyázzunk a nálunk kevesebb tapasztalattal rendelkező lovasokra, segítsük őket mindenben. A fedelesben esetlegesen  okozott károkért teljes mértékben felellős az okozó .
 
JOBB KEZEK TALÁLKOZNAK – szembejövő lovas esetén, ha mindkettő azonos jármódban van.

A KÖRÖN LOVAGLÓK  -  mindig a belső patanyomon haladnak, a többieket kívül elengedik.

UGRÓK  - előnyük van a síkon lovaglókkal szemben, általában a lovarda belső részét használják, a többiek a külső patanyomon maradnak.

A MAGASABB JÁRMÓDBAN HALADÓK - használják a külső patanyomot, az alacsonyabb jármódban haladók beljebb tartsanak.

OSZTÁLYBAN LOVAGLÓKHOZ CSATLAKOZNI – kizárólag az edző által vezényelt módon lehet. Ezektől eltérő esetekben (egyéni igénytől függhet, pl. fiatal lóval dolgozó lovas, vagy kezdő lovas esetén) mindig egyeztessünk minden velünk egy időben lovaglóval.
 
Minden kedves vendégének kellemes lovaglást kíván a lovarda vezetése!AKTUÁLIS